Relationer og respekt
Søren Hageman har en baggrund som elektriker og senere ingeniør og har bl.a. haft sin egen virksomhed, inden han i 2007 kom til NIRAS. Han begyndte som afdelingsleder, blev siden Forretningschef for vand og forsyning og er nu regionsdirektør for Aalborg. Når Søren bliver spurgt, hvad han synes kendetegner erhvervslivet i Aalborg, tøver han ikke:
”Aalborg er som en stor provinsby, hvor vi kender hinanden på kryds og tværs, og relationer betyder rigtig meget. Alting er meget nemmere, når relationerne er på plads, fordi vi så har respekten for hinanden, selvom vi også kan være konkurrenter”, fortæller han og fortsætter:
”Det er min fornemmelse, at vi slet ikke er så rigide her nord på, selv om nogle fra andre dele af DK måske tænker os som lidt stivnakkede ;-) Den tillid, som opstår, når vi kender hinanden og dyrker relationen gennem samarbejder, den gør, at vi er gode til at finde løsninger, og at vi har et mere åbent mindset end mange tror. Det betyder ikke automatisk, at vi altid er enige, men det, at vi vil hinanden, gør, at vi som oftest undgår de helt alvorlige sammenstød og sker det alligevel, finder vi oftest løsninger på de tvister der opstår”.
Plads til forbedring
NIRAS er involveret i en række projekter i samarbejde med Aalborg Kommune, hvortil Søren forklarer:
”Vi har et godt samarbejde med Aalborg Kommune. Selvfølgelig opstår der også situationer hvor vi kæmper lidt om tingene. Alle skal jo varetage sine interesser og pligter. Vigtigt er, at der er en god dialog og en velvilje til at lytte til hinanden, det betyder meget. Et sted hvor der måske er mulighed for at øge og forbedre samarbejdet er ved udarbejdelsen af lokalplaner. Måske, hvis vi tidligt i processen med udarbejdelsen af retningslinjer for nye lokalplaner, satte hinanden stævne mellem kommune, rådgiver og bygherrer, kunne der skabes bedre fælles forståelse og ejerskab og færre forskellige fortolkninger, når vi efterfølgende gransker lokalplanerne. Dette blot et hurtigt skud fra hoften, der er sikkert også andre steder plads til forbedring – ..”.
”Generelt oplever vi at kommunen er god til at spørge erhvervslivet, NGO’er og andre til råds og involvere eksternt. Eksempelvis i forbindelse med udviklingen af den nye bæredygtighedsstrategi 2020-2024, hvor der nu er nedsat et nyt råd til at komme med input. Tilsvarende er nedsat et råd for Vandets Hus. Jeg har den glæde at sidde med begge steder. Det er gode eksempler på at tage andre med fra starten, for det at have medindflydelse betyder automatisk, at vi også føler et medansvar for den senere tilblivelse. Og så spiller det jo igen godt ind i Verdensmål nr. 17 om partnerskaber”, fortæller Søren.