Fra salgselev til direktør

Vi har mødt Niclas Rasmussen, direktør i IT-udstyrsvirksomheden Inside Systems til en snak om fordele ved at have både grøn og social bæredygtighed på agendaen, når man driver global virksomhed med base i Aalborg.

Inside Systems blev etableret i 2007 i Aalborg. De køber, istandsætter og sælger brugt IT-udstyr til virksomheder i hele verden fra adressen på Troensevej. Her har de deres salgsafdeling, tekniske afdeling og en lagerkapacitet på mere end 200.000 reservedele, som gør, at de hurtigt kan levere genanvendt IT-udstyr til hele verden.

I 2016 blev Niclas ansat som salgselev efter et par måneder på lageret. Han kender derfor forretningen ned til mindste IT-reservedel.

Ambitioner, et skarpt øje for processer og et stort drive kendetegnede ham fra begyndelsen, og allerede efter få år blev han udnævnt til salgschef. I 2020 satte han sig i direktørstolen, og i dag tæller virksomheden omkring 35 ansatte.

”Vi skal væk fra den her ’’brug og smid væk’ mentalitet som ses i alle brancher, især tøjbranchen er slem, men også IT branchen halter bagud i den grønne omstilling”, lyder det fra Niclas Rasmussen, som også forklarer:

”Markedet for cirkulære løsninger til IT-udstyr er i vækst og er præget af kun at have få seriøse udbydere. Der, hvor vi i Inside Systems blandt andet udmærker os, er, at vi har opnået en række anerkendte certificeringer og altid dokumenterer processer og procedurer, som gør det gennemsigtigt og sikkert at handle med os”.

 

De unge viser stort commitment

Medarbejderstaben er ung og mangfoldig. Virksomheden har gennem flere år haft samarbejder med AspIT og Specials Minds, som specialiserer sig i skoletilbud og forløb for mennesker med særlige behov som fx Aspergers og Autisme. De har også samarbejde med Aalborg Kommune, hvorigennem de har fleksjobbere ansat, samt med god succes timeansatte medarbejdere gennem det særlige Job Fokus Aalborg initiativ ”Små job med mening”, hvor de i 2023 blev nomineret til ”Erhvervsprisen 23”.

Det er tydeligt, at socialt ansvar betyder meget for Niclas Rasmussen:

”Det er ikke et spørgsmål, om man som virksomhed kan rumme medarbejdere med særlige behov. Det er et spørgsmål om at ville. Vi har fx et morgenmøde hver dag, hvor vi lige tage pulsen på både medarbejdere, opgaver og behov. Det giver commitment og loyalitet på den lange bane, når vi formår at rumme vores medarbejdere, der hvor de er på et givent tidspunkt. Og samtidig giver dem ansvar og lader dem vokse med det. Vi har også mentorordninger, så alle nye medarbejdere bliver sat sammen med en medarbejder, der har længere anciennitet”.

Sidstnævnte gælder ikke kun for medarbejdere med særlige behov men også de mange elever, som Inside Systems gerne ansætter.

”Vi har et tæt samarbejde med både Aalborg Handelsskole og TECHCOLLEGE, når det kommer til at ansatte elever inden for salg og IT-support”, fortæller Niclas Rasmussen og fortsætter:

”Det at være med til at uddanne vores egne medarbejdere er med til at skabe en stærk medarbejderkultur. Vi gør meget ud af det sociale på vores arbejdsplads. Her giver konkurrencer blandet med humor anledning til mange snakke over frokosten – ikke mindst, når vi skal kåre årets humørbombe og årets bommert til den årlige julefrokost”.

Dokumenterer CO2-besparelser

Ifølge Niclas Rasmus sørger Inside Systems også for, at brugt IT-hardware, hvor det ikke er muligt at give udstyret ”nyt liv” i form af salg til eksisterende og nye kunder, der sker bortskaffelsen på den mest miljøvenlige måde, hvor alle computerne skilles ad og sorteres efter kategori for dermed lettere at kunne genbruges i en ny produktions-cyklus.

”Det er kunne drive en succesrig forretning og samtidig efterlade vores klode lidt grønnere”, det er kæmpe motivation for os, lyder det fra Niclas, som også fortæller:

”Flere og flere virksomheder efterspørger genbrugt, renoveret og re-certificeret IT-udstyr, fordi det er med til at reducere deres miljøpåvirkning. Certificeringer og compliance bliver kun vigtigere og vigtigere. Og det samme gælder for dokumentation af såvel bæredygtighed som socialt ansvar. Vi passer godt ind i den ligning”.  

”I samarbejde med COWI har vi derfor fået udarbejdet en CO2-reduktionsberegner til genanvendt IT-udstyr. På den måde kan vi hjælpe vores kunder med dokumentation, forklarer Niclas Rasmussen.

Viser byen frem

På nuværende tidspunkt eksporter Inside Systems hovedparten af det renoverede IT-udstyr til andre lande i Europa og verden. Mens salget i Danmark fylder ca 25% og er i fremgang.

Med verden som markedsplads er det nemt at tænke, at Inside Systems kunne have hovedsæde mange steder - men ikke ifølge Niclas Rasmussen:

”Det kommer aldrig til at ske. Nærmest alle vores medarbejdere bor her i området, så selvom mange af vores store danske kunder har hovedkvarter i København, så forbliver vores hovedsæde i Aalborg. Men det kan sagtens tænkes at der kommer nye filialer til, på andre interessante lokationer”.

”I forbindelse med kundebesøg fra både ind- og udland er det vigtigt for os at vise Aalborg frem - for byen understreger også, hvem vi er som virksomhed og den DNA, som vi bærer med os”, forklarer han.

Nordjysk ydmyghed og ordentlighed

Adspurgt, hvad Niclas synes er ganske særligt ved Aalborg og Nordjylland, er han helt klar i spyttet:

”Her i Nordjylland har vi en stærk tradition for ydmyghed og ordentlighed. Der er styr på tingene, og når vi har indgået en aftale, så holder vi den og arbejder effektivt. Jeg tror, det er en del af vores lokale kultur, hvilket også gennemsyrer virksomhedskulturer og værdier her. Det styrker os enormt, når vi konkurrerer på et globalt marked.”. 

Selvom størstedelen af vores varer eksporteres, lægger Inside Systems stor vægt på at støtte det lokale samfund i Nordjylland. Dette inkluderer sponsorater af lokale institutioner som AaB og Aalborg Zoo.

"Når det kommer til vores daglige drift, vælger vi også nordjyske leverandører, der deler vores værdier om socialt ansvar og bæredygtighed. Et eksempel er vores frokostordning fra Mad med Mest, som passer godt til vores DNA," slutter Niclas Rasmussen.

Fakta

Navn: Niclas Rasmussen, 28 år
Titel: Direktør for Inside Systems

Fritid: Fodbold - stor AaB-fan og misser sjældent en hjemmekamp

Kæphest: If it ain’t broken, don’t fix it