Spilmiljøet samarbejder i digitale Aalborg

Et af de mest etablerede spilstudier i Aalborg er Bedtime Digital Games. De er gennem de seneste syv år vokset i det lokale computerspilsmiljø, der ligeledes har udviklet sig meget.

Især spillet Figment og efterfølgeren har været med til at sætte fjordbyen på spiludviklernes verdenskort. Direktør og medstifter Klaus Pedersen håber især, at det nordjyske miljø internt kan styrkes og dermed placere flere spiludgivelser fra Aalborg på øverste hylde.

- Der er en del digitale virksomheder i byen, som giver en form for grundsten. Baglandet og miljøet er generelt digitalt minded, hvilket giver et markant sammenhold og en bred forståelse for spilindustrien, siger han.

- Vi plejer at have et møde hveranden måned, hvor virksomhedslederne i de forskellige spilvirksomheder i Aalborg mødes. Her trækker vi på hinanden erfaringer. På lang sigt håber vi, at det kan give et godt fundament for spilindustrien og forbedre det økosystem, som ikke var her, da vi startede, lyder det fra Bedtime Digital Games-direktøren.

Det kæmper en samlet, aalborgensisk spilmiljø for. Her er BusinessAalborgs erhvervskonsulent med særlig fokus på spiludvikling, Thomas Lykke Camin, også med til at etablere de nordjyske spilproducenter og skabe mere samarbejde på tværs af institutioner og virksomheder.

Det sker blandt andet gennem såkaldte ‘gamejams’, hvor studerende og virksomheder inviteres til at arbejde med spiludvikling på kryds og tværs.

- Det er vigtigt for vores fødekæde, at vi kan fastholde interessen for at udvikle computerspil i byen. Det handler om at være i dialog med studerende, så de kan raffinere deres idéer og kunnen. På den måde er de også mere ansættelsesklar, når de kommer ud, og de har haft fingrene lidt mere nede i selve stoffet, tilføjer han.

Et andet eksempel på samarbejde i miljøet er spilfestivalen Game Scope, som blev udviklet af miljøet samt arrangeret af BusinessAalborg.

Uddannelser danner fødekæde

Spilfestival, gamejams og andre initiativer er med til at bygge bro fra uddannelse til spilbranchen. Ligesom Bedtime Digital Games-stifterne Klaus Pedersen og Jonas Byrresen selv mødte hinanden og udviklede deres første spil sammen på Aalborg Universitet.

- Det er vigtigt for os, at der er et bindeled mellem branchen og uddannelsesinstitutionerne. De skal komme tættere på os, og vi skal tættere på dem, så de kan tilrettelægge deres uddannelse, så den er mere egnet for branchen. Men vi skal også se på, hvad uddannelserne har at tilbyde, lyder det fra Klaus Pedersen.

Med tiden skal blandt andet universitetet altså være med til at skabe en talentmasse i Nordjylland, som med tiden skal kan styrke den lokale spilbranche.

- Aalborg har et godt fundament gennem universitetet og de andre uddannelessteder. Er der et godt fundament for talent, så har vi en primær fødekæde. Der er Aalborg Universitet et godt sted at finde ansatte, siger direktøren.

Lokale studier rammer bredt

Spilmiljøet i Aalborg er vokset på linje med spilstudier, -udviklere og -designere i resten af landet. Men især på ét punkt har branchen i byen vist sig at stå stærkt.

De aalborgensiske producenter er nemlig gode til at ramme bredt med deres spil.

- Jeg tror, at der er en jysk pragmatisme heroppe, som går igen. Man slår ikke nødvendigvis et større brød op, end man kan bage. Man har en forståelse for, at ens produkter skal kunne tjene penge. Det er ikke et hobbyprojekt, der udstilles som et kunstværk, siger Klaus Pedersen.

- Vi er flere heroppe, der arbejder imod at få mange til at opleve vores spil. Så bliver det måske lidt mere folkelige spil, som kommer ud i sidste ende, tilføjer han.

Selvom spilstudierne allesammen kæmper for at sælge deres udgivelser og ligeledes rammer bredt, mener direktøren for Bedtime Digital Games alligevel, at der er fint med plads til de forskellige spilstudier i det nordjyske landskab.

- Markedet er så markant, at vi ikke behøver at anse hinanden som konkurrenter. Havet er så stort, at vi sagtens kan sidde i samme båd og fiske, runder Klaus Pedersen af.

Fakta

Navn: Klaus Pedersen

Titel: Direktør

Alder: 33 år