Aalborg er lig med grøn energi

Når man spørger direktør Svante Bundgaard om Aalborg CSP’s forhold til byen, der indgår i den lokale energivirksomheds navn, tager han en hurtig indåndning, inden svaret falder.

Der er meget at fortælle.

Uden for vores landegrænser klinger fjordbyens navn nemlig aldeles genkendeligt internt i energibranchen - i særdeleshed inden for grøn energi - og det er Aalborg CSP én af grundene til.

- I vores kontrakter skriver vi jo bare Aalborg. Uden for Danmark er vi bare kendt sådan. Så vores DNA hænger uløseligt sammen med byen. Det er en energiby og en værftsby. Vi har nogle dygtige energiselskaber og et universitet, der er førende inden for grøn energi. Det gør naturligvis Aalborg til et godt sted at drive energivirksomhed fra, lyder det fra Svante Bundgaard.

Virksomheden kom til verden i slutningen af 80’erne, og i 00’erne flyttede man fokus til fornybar energi. Siden man fokuserede virksomheden på særligt fornybar energi og energilagring, så har én ting været gennemgående.

Byen har indgået i firmanavnet.

- Vi er stolte af at hedde Aalborg. Det er nogle gode associationer, som folk får, når man nævner byen ude i verden. Det skyldes blandt andet at vi har en klynge af dygtige virksomheder med udgangspunkt i Aalborg Boilers og værftet, der før og sammen med os har samme identitet. Det føler vi også, at vi bidrager til i dag. På den måde skaber vi et fælles navn som energiby. Det går begge veje, siger direktøren.

Når det kommer til energivirksomhedens navn, er det faktisk også bynavnet, som efterhånden kendetegner dem bedst.

 

SKAL VÆRE AGIL OG OMSTILLINGSPARAT

CSP – som står for concentrated solar power - refererer til den specifikke solkraftteknologi, hvor solens energi spejles til et fikspunkt og koncentreres. Et anlæg af den slags er placeret i Brønderslev - men også mange andre steder i verden, hvor Aalborg CSP har leveret energiløsninger.

Teknologien bruges for eksempel til at avle tusinder tons tomater i den australske ørken hvert år, ligesom Aalborg-virksomheden har deltaget i opførelsen af CSP-solanlæg i Spanien, Frankrig, Tyrkiet, Kina og Indien – og der er fuld gang i opførelsen af verdens største CSP-solanlæg i Dubai.

Den aalborgensiske virksomhed kan dog ikke afgrænses til den specifikke teknologi mere. De seneste år har man nemlig fokuseret på energilagring og på at integrere og kombinere forskellige energiteknologier på den bedst mulige måde med henblik på at få mest muligt ud af vores energikilder.

- Vi arbejder helt generelt med renewable energy technology i form af kedler, sol, varmepumper samt lav- og højtemperaturlagring. Det er altså fornybar energi som helhed, vi fokuserer på. Vi matcher individuelle energibehov med de rette systemer og teknologier for at designe den mest værdiskabende løsning, fortæller Svante Bundgaard.

Det bredere blik på grøn energi som helhed skyldes den retning, som energimarkedet bevæger sig. Her så Aalborg CSP et hul i markedet i forhold til at optimere og integrere grøn energi på den bedst mulige måde i forhold til en lang række teknologier.

- Vi skal være meget agile og kunne omstille os hele tiden. Så vi er faktisk indifferente omkring teknologien. Vores filosofi er, at energisystemer skal være der, hvor der er brug for dem. Vi skal fordele og udnytte den energi, der nu er, på den bedst mulige måde, siger Svante Bundgaard.

- Verden og energimarkedet har endnu ikke fundet den endelige løsning på, hvordan vi bliver grønnere. Politiske beslutninger tages jo på baggrund af den viden, man har på nuværende tidspunkt, og der kommer hele tiden bedre og billigere muligheder og løsninger, tilføjer han.

 

Aalborgs brand forstærkes

Aalborgs brand som energiby - og den fælles identitet for en lang række energivirksomheder i byen - forstærkes også af, at brancheklyngen Energy Cluster Denmark får hovedsæde i den nordjyske hovedstad.

Det siger meget om udviklingen, mener direktøren i Aalborg CSP.

- Det er en spændende tid, som vi går i møde. Der er en fantastisk italesættelse af vores by, og det forstærker vores brand og byens brand. Der er masser af projekter ude i verden, hvor Aalborg-virksomheder løser nogle vigtige problemstillinger i forhold til energi. Mange af vores kunder henvender sig til os på grund af det brand for gode energiløsninger, som Aalborg CSP og Aalborg som energiby står for, siger Svante Bundgaard.

Den store sammenkobling mellem Aalborg og grøn energi skyldes ikke blot omverdens syn på byens virksomheder.
Placeringen i byen giver også et naturligt samarbejde på tværs af nordjyske adresser, hvilket kombinerer de rette kompetencer som energivirksomhed.

- Hvor vi ikke er eksperter, er vi gode til at parre op med underleverandører, og det må meget gerne være lokalt. Det handler ikke om at handle lokalt, men der skal gerne være den rigtige know-how, og de må gerne have den her Aalborg-mentalitet, lyder det fra direktøren.

Fakta

Navn: Svante Bundgaard

Titel: Direktør

Alder: 41 år

Fritid: Familie og fodbold - både på old boys og som træner

Kæphest: #makeitcount - brug dine ressourcer og din energi på noget, der giver værdi