Grøn omstilling skal være rentabelt

Grøn omstilling er svært at komme udenom – og det samme er den aalborgensiske virksomhed Blue World Technologis. Virksomheden er stiftet i 2018 af Anders Korsgaard, Mads Bang og Mads Friis Jensen. Anders er uddannet ingeniør fra Aalborg Universitet og har desuden skrevet en ph.d. sideløbende med opstart af virksomheden SerEnergy.

Blue World Technologies både producerer og udvikler brændselsceller, som er et grønt alternativ til teknologier baseret på fossile brændstoffer, og det gør de på en måde, som samtidig gør det rentabelt ifølge direktøren.  

 

Balance mellem entreprenørskab og nytænkning

”Der er en meget praktisk tilgang til tingene heroppe. Jeg tror, det giver et godt miks, at vi både har akademikere og maskinmestre ansat”.

Det er også noget af det, der for Anders Korsgaard kendetegner de medarbejdere, som Blue World Technologies har ansat.

”Da vi startede, havde vi nok rigtige mange af den mere entreprenante type, men med tiden er vi blevet lidt mere strukturerede – ellers kan man ikke skalere en virksomhed som den her. Men vi prøver at holde en balance, hvor der fortsat er plads til entreprenørskab og nytænkning”.

Blue World Technologies havde i starten primært fokus på teknologien bag udviklingen af deres brændselsceller, men det fokus har løbende ændret sig.

”Vi har nok fået – og skal også have – mere fokus på produkter. Et produkt er noget, som folk køber, hvor en teknologi ikke nødvendigvis er noget, du kan købe. Med et produktfokus bliver det mere og mere kommercielt og kundeorienteret”

Iværksætteri og grøn omstilling

Inden Blue World Technologies var de tre stiftere en del af virksomheden SerEnergy, som siden hen blev solgt.

”Vi troede ikke, vi skulle være selvstændige igen, men vi kunne ikke helt lade være. Vi havde et godt netværk i branchen, og vi fik hurtigt rigtig mange medarbejdere og gode lokaler på havnen i Aalborg til både at udvikle og producere. Derudover gør forbindelsen til Aalborg Universitet det klart lettere i forhold til rekruttering af medarbejdere med de rigtige kompetencer, som kan arbejde målrettet med grøn omstilling i både udvikling og produktion”.

For Anders Korsgaard var der ingen tvivl om, at det skulle være med fokus på effektiv udnyttelse af grønnere brændstoffer, da de tre iværksættere kastede sig ud i endnu en virksomhed. Det grønne fokus har han haft stort set siden studietiden på Aalborg Universitet – og faktisk også lidt før.

”Jeg har jo interesseret mig for CO2-udledninger og klima siden starten af 90’erne. Jeg syntes, det kunne være spændende at arbejde med grøn teknologi, og efter gymnasiet startede jeg i en lille iværksættervirksomhed, som arbejde med solvarme. Der fandt jeg ud af, hvad jeg skulle bruge mit arbejdsliv på”

Ambitionerne er globale hjemstedet er Aalborg

Den interesse har varet ved for Anders Korsgaard. Selvom de grønne ambitionerne for Blue World Technologies også rækker ud over Danmarks grænser, er der ingen tvivl om, at der er flere fordele ved at have kontor og produktion på østhavnen i Aalborg.

”Vi startede i en af bygningerne ved siden af, før vi flyttede herover, hvor vi er nu. Det var en proces, der blev nemmere, da vi bare gik frem og tilbage – og det er rent unikt at have sådan et område her, hvor der er så mange muligheder, som man kan vælge mellem i takt med, at en virksomhed udvikler sig. I dag er vi 120 medarbejdere”.

At drive virksomhed i Aalborg

Østhavnen i Aalborg er på mange måde et råt industrikvarter med vindmøllervinger og grå betonbygninger. Alligevel er det her, Blue World Technologies er placeret tæt på virksomheder som Blue Water Shipping, Port of Aalborg og Siemens Gamesa Renewable Energy og ikke mindst vindmølletestcentre.

”Jeg tror, det er vigtigt, at man understøtter den lokale innovation i en kommune som Aalborg”.

Den lokale innovation i Aalborg Kommune kan i høj grad ses på de mange tilbud til iværksættere som eksempelvis NOVI Science Park og StartUp Club, men også igennem samarbejdet mellem Aalborg Universitet og mange af kommunens virksomheder”.

Livskvalitet i centrum

Anders Korsgaard har selv læst på Aalborg Universitet og har valgt at blive i byen – og ikke mindst at starte virksomheder her, selv om valget i sin tid stod mellem DTU og Aalborg Universitet.

”Folk bliver jo hængende i den her by, fordi det er godt at bo her. Derfor prøver vi også at sikre, at partnerne til vores medarbejdere kan se formålet med at blive i Aalborg ved at undersøge, om vi kan være behjælpelig med at finde job til begge parter, når vi ansætter nye medarbejdere. Til det er International House North Denmark en god partner”.

”Jeg tror, at den livskvalitet, man oplever i en by, er noget af det vigtigste – både i forhold til tilflytning og fastholdelse”, slutter Anders Korsgaard.

Fakta

Navn: Anders Korsgaard - 48 år

Titel: Direktør og stifter af Blue World Technologies

Fritid: Sejllads

Kæphest: Vi skal gøre den grønne omstilling rentabel og dermed sænke prisen på den grønne omstilling. Det er nemt at gøre noget grønt – det, der er svært, er at gøre det billigt.