Milliardvirksomhed med base i Aalborg

”Målt på omsætningen er vi nok Aalborgs største virksomhed med en omsætning på godt 30 milliarder, men der er faktisk ikke ret mange, der ved, hvad vi laver”, siger Anders Bauditz. Han er chef for Neas Energy afdelingen i Aalborg, der er hovedsædet for størstedelen af Europa og står for salgsansvaret på tværs af hele Europa.

Neas Energy er et internationalt energihandelsselskab med base på Skelagervej i Aalborg. Firmaet er specialiseret i handel med el, gas og andre råvarer på Europas energibørser samt driftsovervågning af kraftværker, varmeværker, vindmøller og solcelleanlæg. Kort sagt: Alt, der producerer, transporterer og forbruger energi i meget stor skala.

Neas Energy er en gammel Aalborg-virksomhed tidligere kendt som Nordjysk Elhandel. Virksomheden har heddet Neas Energy siden 2012 og har skiftet ejere flere gange igennem årene. Senest i 2016 hvor Neas Energy blev opkøbt af britiske Centrica plc.

Neas Energy har fortsat base i Aalborg med omtrent 320 ansatte og kontorer i tre andre lande.

Afhængig af dygtige og specialiserede kandidater

Anders kalder sig selv for generalist med det overordnede overblik i en yderst specialiseret virksomhed. Langt de fleste medarbejdere har en længere videregående uddannelse med specialiserede kompetencer, og Neas Energy er afhængige af, at de kan tiltrække de rette profiler til deres virksomhed.

”Aalborg Universitet er utrolig vigtigt. Vi har hele tiden mellem 30-40 studentermedhjælpere, hvor mange kommer fra Aalborg Universitet. Det er en pipeline til fastansættelse, og mange ender med at få et fast job. Vi har også samarbejde med Ph.d. studerende på universitetet, som hos os får mulighed for at kombinere teoretisk og praksisorienteret forskning, siger Anders og fortsætter:

"I virkelighed vil vi gerne udbygge samarbejde med AAU endnu mere, og vi har et ønske om sammen med beslægtede virksomheder at få råvaresektoren ind i uddannelsesprogrammerne på udvalgte studier”.

Balance mellem nye og erfarne medarbejdere

Universiteterne er et godt sted for Neas er finde nye profiler, men virksomheden fokuserer på en balanceret sammensætning af både unge og mere erfarne profiler.

”Vores vækst er afhængig af at vi kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft. I Danmark har vi stærke tilbud på velfærdsydelser som institutioner, skoler og sundhedsvæsen samt et arbejdesmarked med en fornuftig work-life balance, fortæller Søren og fortsætter:

"Det betyder, at vi også lykkedes med at tiltrække erfarne internationale kandidater, der vægter stabilitet i jobbet og tid til familien højt. Den type medarbejdere giver en god balance og supplement til de mange unge stræbseomme medarbejdere i vores firma".


International House hjælper nemt nye på plads

Ud over dansk arbejdskraft, så har Neas også mange specialister ansat fra hele Europa. For Neas er det vigtigt, at både medarbejder og familie føler sig hjemme i Aalborg, Anders er derfor meget glad for den indsats, som Aalborg Kommune laver igennem International House North Denmark.

”I forbindelse med nye kandidater har vi fået hjælp af BusinessAalborg og International House. Vi har 24 nationaliteter siddende her i Aalborg. Folk, der ikke taler dansk, der skal forstå, hvordan det er at være borger i Danmark og bo her. Der har International House været en stor hjælp. Min oplevelse er, at når vi onboarder udenlandske medarbejdere, går det ret nemt”, fortæller Anders. 

Han er af den opfattelse, at det kræver meget at kunne falde godt til Danmark, og det er den opgave, som han er glad for, at Aalborg Kommune engagerer sig aktivt i.

”Det er vigtigt, at Aalborg Kommune med International House sætter sig ned og har en holdning til, hvad der skal til for at hjælpe højt specialiseret udenlandsk arbejdskraft ind på det danske arbejdsmarked og ind i det danske samfund - den sidste del er ligeså vigtig, uddyber Anders og fortsætter:

"At man kigger på partneren/ægtefællen, og hvordan de også skal lande i et nyt land og en ny kultur. Det er en betydelig opgave, man får løftet her. Det gør det helt sikkert nemmere at komme ind i et nyt land. Vi kan dog stadig blive bedre til at modtage internationale medarbejdere – både i vores virksomheder og i vores samfund, det kræver et vedvarende fokus.”

Vi undskylder ikke mere

Anders er meget positiv, når snakken falder på, hvordan han oplever Aalborg som by som erhvervsdrivende.

”Det er tydeligt, at der i Aalborg er fokus på, at erhvervslivet spiller en vigtig faktor i forhold til byens økonomi og dermed også dens udvikling. Jeg kan godt lide den ”hvad kan jeg gøre for dig”-tankegang, jeg mener, man oplever i Aalborg.

Særligt i forbindelse med den årlige Morgenbriefing i marts, der samler så mange virksomheder, og man kan høre stort set samstemmende, at der er gang i Aalborg, og vi er begyndt at lade være med at undskylde for det. Aalborg som by har udviklet sig helt fantastisk de seneste femten år. Jeg kommer herfra, det er her, jeg har gjort min karriere, og det er her, jeg vil være”, slutter Anders.

Fakta

Navn: Anders Bauditz, 41 år

Titel: Director Power & Gas Origination & Country Head - Denmark

Fritid: Spiller golf, cykler på mountainbike og er glad for at lave mad

Kæphest Det skal være sjovt at gå på arbejde med spændende projekter og gode kolleger