Global IT-gigant med base i Aalborg

Med en omsætning på en halv milliard og et godt tag i store kunder som Intel, Acer, HP og DELL, udvikler Asetek vandkølere til især gamer-computere, som sælges i hele verden. Vi har mødt stifteren André Sloth Eriksen til en snak om at drive international virksomhed her fra Aalborg.

Med en baggrund som værktøjsmager, en ingeniøruddannelse på Aalborg Universitet, høje ambitioner og lysten til at skabe noget kom André på idéen med at bruge vand til køling af computer-processorer tilbage i 1990erne. Asetek har siden ramt et hul i det globale marked, fordi vandkøling både er ekstremt effektivt og energibesparende. Virksomheden er over årene vokset til en børsnoteret virksomhed med kontorer i Asien, Silicon Valley og Aalborg.

 

Aalborg-Silicon Valley tur-retur

For at sparke hul til de store IT-kunder i USA flyttede André i en årrække til Silicon Valley sammen med sin familie, hvor de kom til at bo i syv år. Her åbnede de en filial af Asetek og oplevede virksomhedens store gennembrud i 2007, da de landede HP som kunde. 

”Det er nødvendigt med en personlig tilstedeværelse, når det kommer til at lande store kundeaftaler. Når det drejer sig om så store globale kunder som eksempelvis HP, tager det flere år at komme igennem nåleøjet, fortæller André.

”Det der med at undersælge, som vi måske kan have tendens til som nordjyder. Det fungerer faktisk godt i USA, fordi det betyder, at vi leverer over forventning og fremstår som ærlige og reelle samarbejdspartnere”, uddyber André og fortsætter:

”Der er stor forskel på at være leder for amerikanske medarbejdere og for danske. Amerikanere er generelt set mere udadvendte, mere sælgende og har et stort fokus på forretningsforståelse. De har ikke et sikkerhedsnet, som vi er vant til i Danmark, så på den måde er der mere på spil for dem. Bagsiden er dog, at det kan være svært at finde loyale medarbejdere, de hopper videre, når et bedre løntilbud byder sig”.

Samtidig oplevede André, at gruppe-beslutninger er vigtigere i USA end i Danmark, og hierarki er mere udtalt også i forhold til at sige ledelsen imod: ”Her kan jeg faktisk bedre lide den danske mentalitet, hvor mine medarbejdere sagtens kan konfrontere mig med både udfordringer og uenigheder,” fortæller André.

 

Vi skal blive mere globale

Efter at have boet en årrække i USA har André en klar opfordring til vores erhvervsliv:

”Jeg synes, at erhvervslivet i Aalborg bør stå endnu mere sammen om det internationale, vi har brug for at kunne tilbyde topklasse hotel- og restaurantoplevelser for at blive tage seriøst hos kunder og leverandører. Vi er jo eksempelvis en børsnoteret virksomhed, hvilket betyder, at vi får besøg af mange internationale investorer,” fortæller André og tilføjer:

”Heldigvis er der sket rigtig meget på vores restaurantscene de senere år”.

Ingen kunder i Danmark

Asetek sælger udelukkende til OEM kunder som fx Intel, Acer, HP og DELL. Derfor har virksomheden ingen direkte kunder i Danmark og fokuserer heller ikke på markedsføring i Danmark.
”90% af vores produkter findes i gamer computere og ikke mindst den stigende interesse for eSport og trenden med at bygge sin egen computer med nøje udvalgte komponenter betyder meget for vores fortsatte succes.

Med vandkøling i stedet for luftkøling støjer computer-processorer mindre og får en langt højere ydelse,” fortæller André, som netop er ved at lægge sidste hånd på Danmarks første eSport Academy, der bliver en del af virksomendens base i Aalborg Øst.

Det miljørigtige valg for datacentre

Derudover har Asetek fat i datacentermarkedet og spår om gode fremtidsmuligheder her:

”Datacentre er strømslugere, fordi de skal bruge mange megawatt på at nedkøle processorer. Ved at bruge vandkøling i stedet for luftkøling kan man spare 25 procent strøm. Samtidig kan spildproduktet, som jo her er varmt vand, genbruges direkte i fjernvarmeanlæg og dermed være med til at opvarme boliger,” uddyber André.

Typisk nordjysk

Når André bliver spurgt ind til, hvad der kendetegner det aalborgensiske erhvervsliv, tøver han ikke: ”Jeg synes, det er afslappet, uformelt, og her er ingen påtagethed. Jeg kan godt lide den ægthed og troværdighed som nordjyder har”, smiler han og fortæller, at han oprindeligt er fra Brønderslev.

Der er dog én ting, som André absolut ikke er stolt af ved nordjyder:

”Her er altså lidt for meget Jantelov. Og jeg hader Janteloven, og når der er lidt for meget nordjysk beskedhed”, indrømmer André og fortsætter:

”Helt tilbage i 2000 vandt jeg prisen som årets danske ’Janteknuser’, og det betød faktisk noget særligt for mig, for det passer til min personlighed. Jeg mener, at man skal gå efter sine drømme, bevare sin integritet og leve sine passioner ud uden at tænke over, hvad andre mener”.

 

Udvikling i Aalborg, produktion i Kina

Efterhånden har Asetek rundet medarbejder nr. 100, hvoraf de 60 sidder i hovedafdelingen i Aalborg. Derudover har firmaet kontorer i San Jose i Californien, Taipei i Taiwan og Xiamen i Kina.

”Udvikling og optimering af vandkølere foregår primært her i hovedkvarteret i Aalborg. Vores produktion har vi i mange år haft i Kina, hvor vi får producerer omkring 100.000 vandkølere om måneden. Det betyder, at vi kontinuerligt har brug for dygtige medarbejdere, som kan udvikle nye produkter.

Om fremtiden fortæller André, at Aalborg passer godt som base for virksomheden. ”Vi er glade for at høre til i Aalborg. Det er en provinsby på mange områder, men vi har en dygtig og loyal medarbejderstab og oplever på nuværende tidspunkt ikke problemer med at rekruttere nye ingeniører i takt med, at virksomheden vokser”.

 

Fakta

Navn: André Sloth Eriksen, 46 år

Titel: CEO og stifter af Asetek

Fritid: Motorsport og generelt alt med motor – bil, motorcykel og jet scooter

Kæphest: Integritet betyder alt, både privat og på job