Talenter lokkede BILA til Aalborg

Da BILA i januar 2020 oprettede en ny division, blev Aalborg base for nogle af Mors-virksomhedens ansatte. Foruden kontorer i Tyskland, Belgien, USA og Storbritannien er byen ved Limfjorden blevet en vigtig del af virksomhedens eksportfokus.

Det fortæller Ole Madsen, der er direktør for BILA Logistics, som har hjemme på Gasværksvej.

- For mig er Aalborg bare et fedt sted at drive virksomhed. Logistikmæssigt er det tæt på motorvejen og det danske marked. Det er ikke langt til lufthavnen. Vi har en by, der tilbyder en helt masse. Der er unge mennesker, som giver liv, siger han.

De unge er især en vigtig del af tankerne om at være placeret i Aalborg. Mange af landets talenter inden for software, hardware og robotteknologi generelt er nemlig at finde i forbindelse med Aalborg Universitet.

- Det har medført en nemmere tilgang til rekruttering. Vi vil gerne have fat i ingeniører og maskinmestre. Der er også mange kompetencer inden for salg og marketing. Det er nemmere, når man ligger her i byen, siger Ole Madsen.

Byen viser alsidighed

Ud over rekruttering kigger BILA Logistics også mod universitetet i andre henseender end at hyre de dygtige, færdiguddannede inden for feltet.

- Vi kører nogle projekter sammen med universitet. Der er både semesterprojekter og fondsbaserede projekter. Så vi har fundet flere nye samarbejder efter at have flyttet til Aalborg. Vi lærer de studerende bedre at kende, og vi får et lille indblik i, hvad de har af spændende tanker på universitetet, siger Ole Madsen.

Derudover håber han, at man i samarbejde med Aalborg Universitet kan skubbe byen i retning af Odense, der har et etableret robotmiljø.

- Vores ønske er, at universitetet også kommer bedre med i forhold til robotteknologien. Der er det oplagt at lade sig inspirere, tilføjer han.

Aalborgs særlige studieliv og voksende andel af universitetsstuderende giver også et fremragende aspekt for virksomheden.

- Når vi får internationale gæster, kan de se, hvordan alle aldersgrupper bor samlet ved havnen. Det er et udtryk for alsidighed, som man ellers ikke ser. De dyre steder er jo typisk på havnen, og der ser man normalt ikke studieboliger i andre byer, siger afdelingsdirektøren.

Automatisering er i udvikling

BILA Logistics er en underafdeling af automatiseringsvirksomheden BILA, der har hovedkontor i Nykøbing Mors. I afdelingen med sæde i Aalborg arbejder de især med teknologiske produkter og end-of-line-systemer - for eksempel en førerløs gaffeltruck, Global AGV, som et af de mest profilerede projekter.

Lige præcis automatiserede maskiner er et marked i stor udvikling. Der er således store Aalborg-virksomheder, som også har øget fokus på robotteknologi.

- Der er vildt gang i den del. Der er en fleksibilitet i og en efterspørgsel på de produkter. Her i Aalborg har vi også mange virksomheder tæt på os som kunder. For eksempel Siemens, siger Ole Madsen.

Udviklingen i BILA-koncernen, der er Nordens største inden for robotautomation og har 480 medarbejdere, siger også meget om udviklingen inden for automatisering.

- Vi har især store løsninger for automatisering inden for vind. Der er meget fokus på fuldautomatiske montagelinjer som ved Linak og Danfoss. Inden for den generelle industri er BILA meget velkendt, siger han.

Fremtiden er lovende

Siden etableringen af Aalborg-afdelingen er BILA Logistics gået fra nul til 30 ansatte i Aalborg.

Det går altså stærkt for divisionen, som især har fokus på at eksportere produkter til udlandet.

- Fremtiden er lovende. Vi har brugt to og et halvt år og en masse penge på at udvikle de produkter, som vi står med nu. Gennem de seneste 32 år er produkterne i hele koncernen gået fra at være forholdsvist simple til at være nogle af de mest avancerede i verden, siger Ole Madsen.

Fakta

Navn: Ole Madsen

Titel: Direktør

Fritid: Spiller golf, kører motorcykel og nyder Vesterhavet ved sit sommerhus i Løkken

Kæphest: Har du ikke et mål, kan du ikke score