Mod en grønnere fremtid

Først i Svenstrup tårner de høje tårne ved Svanehøj op med industri på den ene side og smuk natur på den anden. En virksomhed, som så lyset ved Vesterå i hjertet af Aalborg tilbage i 1928 og som nu knap 100 år senere formår at følge med tiden.

Med administrerende direktør Søren Kringelholt Nielsen i spidsen forsøger Svanehøj nemlig hele tiden at bevæge sig i en grønnere retning.

”Vores succes lige nu skyldes i høj grad den energiomstilling væk fossil energi til grøn energi, der foregår i verden”.

Svanehøj har igennem de seneste 100 år specialiseret sig og dygtiggjort sig i håndtering af farlige væsker og gasser samt produktion af de pumper, som skal bruges til formålet.

”Vi producerer systemer, som gør, at flydende gasser bliver transporteret rundt i Europa og hele verden, og det kræver specialiserede pumper”.

 

Grøn omstilling som vækstdriver

Virksomheden har hovedkontor i Svenstrup lidt udenfor Aalborg, og sidste år nåede de en omsætning på lidt under en milliard – selv om virksomheden også løbende har skulle være i stand til at indgå i den grønne omstilling.

”Det lyder måske lidt mærkeligt, når vi snakker om gas, men den grønne omstilling er en kæmpe vækstdriver for Svanehøj. Vi ser, at der et kæmpe marked i at arbejde med grønnere alternativer, som forurener væsentligt mindre. Gas er renere, fordi der ikke kommer partikler og svovl, når man brænder det af, og derfor er det en vigtig del af den grønne omstilling. Mange skibe i dag er bygget til, at der i den ene tank kan være gas, og derfor bliver gas så vigtig en del af den grønne omstilling”.

Central placering

På trods af at være en virksomhed med et meget internationalt udsyn, giver det rigtig god mening for en virksomhed som Svanehøj at have hovedkontor i Svenstrup.

”Der er rigtig mange dygtige mennesker samlet her i Nordjylland, og vores placering er god i forhold til rekruttering. Der er op til flere maritime virksomheder i Nordjylland, og vi har også Aalborg Universitet i forhold til uddannelse. Desuden har vi mange maskinmestre ansat. Alene de seneste 3-4 år har vi ansat 130 mand. Derudover har vi et godt samarbejde med mange lokale leverandører i Nordjylland”.

Lufthavn er et stort aktiv

Der skal bruges både hænder og viden i en virksomhed i Svanehøj. Derfor er Aalborg Lufthavn også et stort attraktiv for virksomheden.

”Det er nemt at komme til og fra Aalborg, og det er et kæmpe aktiv i en global virksomhed. Derfor giver det også god mening for os, at vi fastholder store dele af vores produktion og vores hovedkontor her og optimerer på den med de gode rammer og mange kompetencer, som vi har til rådighed”.

Særlige kompetencer til at fragte CO2

For der er ingen tvivl om, at det kræver tekniske kompetencer og viden at fragte farlige gasser rundt i hele verden – og ikke mindst gøre dem grønne på trods af en høj CO2-udledning.

”Vi har blandt solgt pumper til de første tre skibe, som er en del af projektet Northern Light, hvor man vil sejle rundt og samle CO2 op ved eksempelvis Aalborg Portland, og så bliver det sejlet til Norge og pumpet op i nogle tanke, og i de tanke går der rørledning ud til et tomt naturgasfelt, hvor CO2 kan pumpes ned i”.

Vigtigt med en grøn profil

Der er ingen tvivl om, at Svanehøj er en teknisk virksomhed, som kræver en specialiseret viden, men de seneste år er der også kommet fokus på den grønne omstilling, når det kommer til interessen fra eksempelvis nyuddannede ingeniører og maskinmestre.  

”Rigtig mange fortæller mig, at de søger herud, fordi vi har en grøn profil. Derudover har vi gode muligheder for at komme ud i verden, så man kan bruge de kompetencer, man har fået inden for den grønne omstilling”.

Selv om Svanehøj har aktivitet i alt fra Japan og Kina til Frankrig og England er der ingen tvivl om, at virksomheden som udgangspunkt bliver på den flade mark i Svenstrup, hvor virksomheden har ligget siden 1960’erne.

”For os hænger udvikling og produktion tæt sammen, og vi har en hel maritim hub her i Nordjylland med et enormt godt samarbejde. Derfor giver det ikke mening for os at flytte andre steder hen end Aalborg Kommune. Vi ligger ret perfekt lige her”, slutter Søren Kringelholt.

Fakta

Navn: Søren Kringelholt Nielsen - 51 år

Titel: Adm. direktør hos Svanehøj

Fritid: Familie, ski, jagt og landbrug

Kæphest: Fokus på at have de rigtige medarbejdere.

"Min personlige læring er, at hvis et lederteam er kompetente og ordentlige mennesker – og bliver opfordret til også at kende hinanden godt – så kan stort set alt lade sig gøre. Og – interessant nok – så tiltrækker kompetente og ordentlige ledere også kompetente og ordentlige medarbejdere. På den måde har man altså bare en virkelig god organisation hele vejen rundt".