Europas bedste ingeniører findes i Aalborg

Med 90% eksport har aalborgensiske Liftra i høj grad fat i det bugnende verdensmarked for vindenergi. Liftra, udvikler og producerer med Per Fenger og Jens Mortensen i spidsen løfteudstyr til vindmølleindustrien. Vel at mærke udstyr som er specialudviklet til de enkelte kunder rundt i verden. Alligevel er der ingen tvivl om, at Aalborg også fremadrettet er firmaets base.

Per Fenger stiftede i 2003 Liftra i samarbejde med Jens Mortensen. Jens arbejdede som selvstændig konsulent, og Per Fenger arbejde i NEG Micon i Randers, som senere blev opkøbt af Vestas. ”Fra vi fik idéen til at være dem, som udviklede specialudbygget løfteudstyr, til vi gik i luften med Liftra, gik der faktisk kun to måneder. Både Jens og jeg er handlingsorienterede mennesker og med en baggrund som ingeniører fra Aalborg Universitet, så vi et hul i markedet, fordi der faktisk ingen leverandører af specialudbygget løfteudstyr var. Vores første kunde blev min tidligere arbejdsgiver NEG Micon, og så var vi i gang”, fortæller Per.

Siden den spæde start i 2003 har Liftra for alvor fundet fundament til deres løfteudstyr, som skræddersyes til deres forskellige kunder inden for vindmølleindustrien. Kunder som i dag bl.a. tæller Siemens Gamesa, Vestas og GE. ”Vores eksporteventyr begyndte i 2005, og i dag er ca. 90% af vores kunder globale. Lige nu er USA det største marked, men det kan snart blive Kina, som for alvor brænder igennem i vindmølleindustrien”, forklarer Per.

Jylland er center for vind i verden

Ifølge Per er det helt specielle ved Aalborg – Aalborg Universitet og de unikke kompetencer, som firmaet kan trække på derfra både i forhold til projektsamarbejde med studerende og i deres rekruttering. ”Både Jens og jeg er uddannet fra Aalborg Universitet, og vi boede i Aalborg-området”, fortæller Per om valget af Aalborg. ”Fra Esbjerg til Aalborg finder vi den største koncentration af vindmøllevirksomheder og knowhow i verden. Derfor har vi aldrig haft tanker om at slå os ned andre steder end i Aalborg. Ved at være en smule i den jyske periferi har vi også en lidt bedre mulighed for at holde på vores dygtige medarbejdere”.

Udvikling er afhængig af Aalborg Universitet

”Selvom vi nu eksporterer 90% af vores løfteudstyr og har datterselskaber i USA, Spanien og Kina, er jeg overbevist om, at vi også fremadrettet vil høre hjemme her i Aalborg. Vores løsninger er specialudviklet til vores kunder, det kræver en stærk udviklingsafdeling, og her har Aalborg nogle vigtige spidskompetencer. Det, at Aalborg Universitet er kåret som Europas bedste ingeniøruniversitet og ovenikøbet rangerer som det 8. bedste ingeniøruniversitet i verden, siger jo alt”, fortæller Per og uddyber: ”Vores succes er afhængig af vores medarbejderes hjerner. Vi rekrutterer ofte direkte fra Aalborg Universitet og var faktisk den virksomhed, som rekrutterede flest maskiningeniører direkte fra Aalborg Universitet sidste år. Aalborg Universitet uddanner dygtige ingeniører, som er vant til at arbejde projektorienteret, til at samarbejde på tværs og så er de klar til at gøre en forskel fra dag ét på jobbet”.

På nuværende tidspunkt har Liftra 150 medarbejdere på verdensplan, hvoraf 55 har base i Aalborg, og størstedelen er ingeniører.

Konkurrence om de bedste hjerner

Pers største bekymring er faktisk, at Aalborg Universitet ikke kan følge med i forhold til efterspørgslen på ingeniører. Lige nu er der kun 15 nyuddannede maskiningeniører om året fra Aalborg Universitet. Og der er rift om dem og en tendens til, at flere og flere rådgivende ingeniørfirmaer åbner i Aalborg for at få fat i deres dygtige hjerner.

Netværk gør forskellen

Sideløbende med Liftra har Per valgt at engagere sig i det nordjyske fagnetværk for vindenergi, hvor han er formand for styregruppen. ”Det gør jeg for at være tæt på vindmølleindustrien og for at være med til at knytte bånd mellem Aalborg Universitet og virksomheder i Nordjylland. For mig er der ingen tvivl om, at netværk og samarbejde mellem forskning og forretning er med til at styrke energibranchen i Nordjylland”, slutter Per vores snak om at være direktør i en af Aalborgs hastigt voksende virksomheder i energibranchen.

Fakta

Navn: Per Fenger, 42 år

Titel: Direktør og stifter af Liftra

Fritid: skiferier, fodbold, jagt, heste, gør-det-selv byggeprojekter på sit fritidslandbrug

Kæphest: Det er vigtigt at uddelegere opgaver for at være en god leder