Projektstyring i 148 lande fra basen i Aalborg

NTU International er en rådgivende ingeniør- og management virksomhed, som blev grundlagt i 2007 af Lars Bentzen. Med projekter i 148 lande og 31 forskellige nationaliteter ansat på kontoret i Aalborg, har NTU International, som også navnet indikerer, et meget globalt udsyn.

Med en cand. merc i ryggen og nogle års erfaring som lobbyist i Bruxelles stiftede Lars i 2007 NTU International, som nu holder til på Vestre Havnepromenade og i år opnår en omsætning på ca. 150 millioner.

Aldrig de største eller de billigste

”Jeg kunne se en mulighed i, hvordan vi kunne optimere infrastruktur- og energiprojekter i udviklingslande. Det med at kunne tilbyde projektstyring, hvor vi både rådgiver om teknik og management kombineret med et stærkt fokus på at skabe lokalt ejerskab. Det er ikke nok at være til stede, mens et vejdirektorat bliver sat i verden, det er nødvendigt også at sikre de menneskelige ressourcer og det lokale engagement i fx Zambia, så projektet også lykkedes på langt sigt”, fortæller Lars og fortsætter:

”Vi opererer på Business2Government markedet, primært i udviklingslande, hvor vi byder på projekter inden for bl.a. infrastruktur, energiforsyning, vand og kystsikring, så vores kunder er typisk ministerier, Verdensbanken, Den Europæiske Investeringsbank, Europa Kommissionen, regioner, havne m.fl. Når vi byder på projekter, er vi aldrig de største eller de billigste, men vi vinder, fordi vores ’proven track-record’ i forhold til projektstyring taler sit eget sprog, fortæller Lars med et smil.


Det særlige ved Aalborg

Selvom Lars altid har de globale briller på, er der alligevel noget ganske særligt ved Aalborg:

”Vi arbejder tæt sammen med Aalborg Universitet og er heldige ved at have en stor ’talent pool’ at trække på. Der er ikke så stor konkurrence om talenterne her, som der ville være, hvis vi f.eks. valgte at have hovedkvarter i Bruxelles, London eller Paris”, fortæller han.

Vi har udviklet vores eget talentudviklingsprogram og rekrutterer ofte direkte fra Aalborg Universitet. Målet er at udvikle dygtige ledere, som kan styre projekter på verdensplan men have base i Aalborg og dermed være bindeleddet mellem ekspert teams i det pågældende land og os, forklarer Lars og fortsætter:.

”Det er ingen tvivl om, at Aalborg Universitet uddanner dygtige kandidater, fordi PBL er så indarbejdet en metode i al læring. Det gør det nemt for selv nye medarbejdere at kunne arbejde selvstændigt såvel som i teams og altid have fokus på at tænke sammenhænge og samarbejde”.

 

’Impact’ tiltrækker medarbejdere

”Vi arbejder på verdensmarkedet, derfor giver det mening, at vi rekrutterer internationale medarbejdere med unikke kompetencer inden for deres felt. Nogle af vores konkurrenter har jo mange flere ansatte end os, men vi er stærke på projektstyring og på at samle ekspert teams til specifikke opgaver rundt om i verden. På den måde er vi mere agile end andre, forklarer Lars.
”Det er nemt for os at rekruttere medarbejdere, fordi vores arbejde skaber impact”, fortæller Lars og forsætter:

”Det er en ganske særlig følelse at være med til at gøre en konkret forskel for andre. Vi arbejder eksempelvis på et projekt i Zambia, hvor en million mennesker, som bor i landområder i løbet af de næste fem år får lagt strøm ind i deres husholdning. Så gør man altså en forskel for andre mennesker qua sit arbejde”.

Trygheds-barometeret

NTU International har 31 forskellige nationaliteter ansat på kontoret i Aalborg.

”Udover en god portion talentmasse er Aalborg også kendt, som et trygt og godt sted at arbejde og bo med sin familie. Det giver bonus, når vi rekrutterer internationale kandidater, at Aalborg og Danmark generelt er kendt for at lægge vægt på en sund work-life balance", fortæller Lars, som dog også udtrykker bekymring for, at mange internationale medarbejdere har det svært med den stigmatisering, der kan være ved at have base i Aalborg som udlænding.

"Det skal vi altså kunne gøre bedre, hvis vi også i fremtiden skal være attraktive over for internationale talenter”, mener Lars.


På vej ud i verden

Gennem årene har NTU International stået for et bredt udvalg af projekter i samlet set 148 lande. Virksomheden har lige nu 35 ansatte i Aalborg og 110 eksperter i resten af verden.

”Vi opererer på verdensmarkedet. Det betyder, at vi har mange rejseaktiviteter og har brug for nemt at kunne komme ud i verden. Det er alt afgørende for os, at Aalborg Lufthavn har gode forbindelser ud i verden. London og Amsterdam er vigtige for os, men for kontinuerligt at kunne tiltrække både nye virksomheder til Aalborg og de rette specialister og kandidater til jobs her i Nordjylland, er det nødvendigt med flere flyafgange til destinationer i Europa, slutter Lars, vores samtale om at drive international virksomhed med fra basen i Aalborg.

 

Fakta

Navn: Lars Bentzen, 44 år

Titel: Stifter og CEO i NTU International

Fritid: Familie og datteren på 7 år fylder det meste. Men der bliver også tid til lidt løb og styrketræning

Kæphest: Vi kan altid gøre det lidt bedre