Brian investerer i mennesker

I 2015 var Brian Bundgaard fra Jysk Pension (nu en del af North Risk) med til at stifte Nordjysk Invest. Den nordjyske netværksgruppe samler investeringsvillige og pengestærke erhvervsfolk i et miljø, hvor iværksættere, start-ups og vækstvirksomheder kan pitches deres idéer og koncepter.

- Det kan godt være, at nogen har en halvdårlig idé, hvor det er de rette personer, som står bag. Det vil jeg hellere gå med end den rigtige idé med de forkerte mennesker, siger medstifteren af Nordjysk Invest.

Det er med tiden blevet til en gruppe på maksimalt 15 personer, hvor der sker udskiftning, hvis en investor træder ud.

- Vi har begge ben solidt plantet på jorden, og går man ind i noget, gør man det for, at det skal blive en succes for alle, siger Brian Bundgaard.

Han ser et stort potentiale i den dynamik, der kan opstå, når en iværksætter går sammen med en mere erfaren investor.

- På idéer og spændende iværksættervirksomheder er Aalborg i Superligaen. Vi har dygtige folk ude på universitetet, og der er flere spændende, kreative miljøer. Men nogle gange sidder start-ups måske lidt for meget oven i hinanden, hvor vi ser en idé i at parre dem med erfarne erhvervsfolk. Så udvikler de sig til scale ups. Der skal man ikke være bange for at sælge ud af sin idé for at løfte den til noget større, siger Brian Bundgaard.

Erhvervsmiljø er tæt

Gennem Nordjysk Invest kobles skarpe kompetencer op på de forskellige iværksættervirksomheder, der pitcher sig til investering. Men der er ligeledes meget at hente på det netværk, som døren åbnes til.

- I Nordjylland har vi et miljø, hvor det er nemt at få et møde direktør til direktør. Der mødes man i samme kredse, og Aalborg er ikke mere end en stor provinsby, hvor alle kender hinanden i maksimalt andet eller tredje led, siger Brian Bundgaard.

- Typisk har jeg mødt en direktør flere gange, fordi vi er gode til at netværke i Aalborg. Så jeg tror, at den store forskel fra Aalborg til København eller Aarhus er, at vi har et miljø, der kender hinanden på kryds og tværs, tilføjer han.

Derudover er der heller ikke langt fra den spæde erhvervsdrivende i et start-up og til de mere etablerede folk i det aalborgensiske erhvervsliv. Nordjysk Invest er blandt andet med til at gøre den afstand kortere.

- Der synes jeg, at Aalborgs miljø har fået knap så lang distance fra iværksætter til investor. Hvis vores samspil mellem investor og start-up bliver endnu bedre, så tror jeg på, at der kan skabes spændende virksomheder og cases, der kan udvikle sig til at blive store. Vi har mulighed for at blive førende i Danmark på det område, siger Bundgaard.

Torben Toft fra PwC er medstifter af Nordjysk Invest, mens BusinessAalborg med John Büchler tidligt kom med i styregruppen.

I dag udgøres styregruppen af Brian Bundgaard, Torben Toft, John Büchler og Rune Hyllested fra STORM Advokatfirma.

Tog sin egen medicin

Selvom Brian Bundgaard typisk gør sig som investor i det lokale miljø, er han selv kommet i den situation, hvor man sælger ud af sin virksomhed for at vokse. I april blev aalborgensiske Jysk Pension nemlig en del af et nyt, nordisk rådgivningshus ved navn North.

- North vil være den foretrukne og uvildige, finansielle rådgiver for private og offentlige virksomheder samt organisationer ved at give vores kunder tryghed og overblik i valget af løsninger inden for forsikring, pension, financial procurement og realkredit, siger han.

Med fusionen tog medstifteren og medejeren af Jysk Pension altså sin egen medicin. Brian Bundgaard tog nemlig det skridt, som han selv anbefaler iværksættere på vej frem i verden.

- Jysk Pension var ikke til salg, og vi havde ikke sat os til salg. Men da muligheden bød sig, kunne vi godt se, at vi måske kunne løfte Jysk Pension til 50 eller 100 ansatte over de næste 10 år. Men skulle vi virkelig lave noget virkelig stort, måtte vi fusionere sammen med nogle andre, siger Brian Bundgaard.

I forbindelse med salget insisterede Jysk Pension-ejerne til gengæld på at være en markant del af det nye projekt, som kapitalfonden Polaris er en stor drivkraft i.

- Den største udfordring var nok, om vi kunne købe nok i det nye selskab og geninvestere nok i det. Så dem, der er gået med, gør det for at skabe noget stort, hvor vi fortsat kan holde den jyske ånd med kunder og medarbejdere i fokus. Det må ikke blive så stort, at man bliver et nummer i rækken, lyder det fra ham.

Fakta

Navn: Brian Bundgaard

Titel: Medejer og medstifter

Alder: 53 år

Fritid: Golf og familie

Kæphest: Medarbejderne er virksomhedens vigtigste ressource