Rumfartsindustri med store ambitioner

Rumfartsvirksomheden GOMspace, der laver nanosatellitter er en af de virksomheder i Aalborg, som har allermest fart på, når det gælder vækst og tilgang i medarbejdere lige nu.

GOMSpace startede som et projekt for tre studerende på universitetet i starten af nullerne. Projektet viste gode resultater, og GOMspace som selvstædig virksomhed blev en realitet i 2007. Niels Buus blev hentet ind som bestyrelsesformand i forbindelse med stiftelsen indtil 2014, hvor han i stedet blev spurgt, om han ville være administrerende direktør i virksomheden.

Vækst, vækst og atter vækst

Siden Niels Buus er kommet til, er GOMspace blevet børsnoteret på den svenske børs, har oplevet massiv vækst og tilgang i medarbejderstaben, der har rundet 200 og er endt med at være markedsførende, når det gælder nanosatellitter. Aktiekursen er steget godt fire gange, og væksten har været på næsten 100% årligt. Niels Buus lægger ikke skjul på, at det har været en unik situation, men også en fantastisk udvikling at være en del af.

”Det er lidt en magisk kombination, fordi vi kombinerer satellitter med radioteknologi. Aalborg og Aalborg Universitet er kendt for radioteknologi på verdensplan, men i takt med mobilbranchen havde konsolideret forlod mange virksomheder området. Der var mange topklasse ingeniører, teknikere og produktionsfolk. Det gav os en tro på, at vi kunne skaffe medarbejdere nok til vores vækstplan.


Rumingeniører fra hele verden

Over det sidste år har vi fået 110 medarbejder ind i virksomheden. Det er helt unikt og fantastisk, at vi har kunnet fordoble medarbejderstaben på et år”, siger Niels.

Ud over de mange erfarne danske medarbejdere, har GOMspace også haft stort held med at lokke primært rumingeniører til fra resten af verden. Omtrent 30 udlændinge fra 16 lande er ansat hos GOMspace, og Niels Buus har kun ros til overs for den indsats, der gøres for at få udlændinge og deres familier godt på plads i Aalborg.

”Aalborg kan tage imod udlændinge og få dem ind og få dem til at fungere. Jeg har indtryk af, at det fungerer på et meget højt og godt niveau. Der synes jeg godt, at kommunen kan klappe sig selv på skulderen, for der er ingen tvivl om, at det gør en forskel.

 

Vi skal have evnerne til at skabe nye arbejdspladser

Niels Buus mener, at der i Aalborg er et godt erhvervsklima og sammenhold imellem virksomhederne. GOMspace møder utrolig god opbakning fra erhvervslivet omkring deres projekt og den store risiko, der er forbundet med en virksomhed i så stor vækst. Niels Buus mener dog, at erhvervslivet, kommunen og uddannelsesstederne skal tænke på og bidrage til, at vi kan skabe virksomheder i området, der kan erstatte dem, der måtte forsvinde.

”Aalborg og Nordjylland skal have evnen til at lave en ny virksomhed, hver gang en forlader os. For eksempel skal man på universitetet tænke på, at det ikke kun er teknik, vi skal være gode til, men også det forretningsmæssige. For hvis vi kan det forretningsmæssige, så forlader den tekniske viden os ikke så hurtigt, fortæller Niels.

Umiskendeligt fra Aalborg

At GOMspace er i Aalborg og født i byen betyder meget for virksomheden. Men Niels Buus mener også, at man skal huske, at man som virksomhed ikke kun skal gøre noget godt for Aalborg, men også resten af landet.

”Det betyder meget, at vi er fra Aalborg og Nordjylland. Værdisættet, måden at agere på og kulturen ligger dybt i os. Vi er umiskendeligt herfra, og det hverken vil eller kan vi løbe fra. Men det er også vigtigt, at det ikke bliver nordjysk arrogance, siger Niels.

Sejrsskammel og ydmyghed

”Succesen er ikke i hus endnu, men vi ser stort vækstpotentiale, og vi melder det åbent ud, og det er nok ikke særligt nordjysk. Men derfor kan det nordjyske godt være med til, at vi ikke løfter armene op for tidligt.

Men hvis vi ikke har intentionen om at stå øverst på sejrsskamlen og er åbne omkring det, så er det helt sikkert, at vi ikke når derop. Men vi er og skal stadigvæk være ydmyge over, hvor langt vi er nået på så kort tid”, slutter Niels.

Fakta

Navn: Niels Buus, 60 år

Titel: Administrerende direktør i GOMspace

Fritid: Lige nu er fritidsinteressen GOMspace, for vi lægger al energi i det her projekt. Selv de hjemlige sysler bliver til GOMspace, det fylder alt lige nu

Kæphest: Hvis man har evnerne/mulighederne, så har man også pligten