Aalborg værft og historien lever videre i Alfa Laval

På Aalborg Havns gamle værftsområde ligger en af de store maritime virksomheder i kommunen. Alfa Laval Aalborg udvikler, producerer, leverer og servicerer et bredt udvalg af udstyr til skibe og industri i hele verden.

Svenske Alfa Laval købte i 2011 Aalborg Industries, og i direktørsædet for afdelingen i Aalborg kom Søren Hjorth Krarup, der havde arbejdet med fødevareindustrien hos Alfa Laval i Kolding.

”Det var næsten som at skifte til en hel ny arbejdsplads, og jeg kom til en anden kultur og skulle bringe Alfa Laval ind og gøre virksomheden til det bedste af begge verdenen. Alfa Laval marine og Aalborg Industries var cirka på samme størrelse, så jeg så det som en fusion mellem to ligeværdige partnere frem for et virksomhedsopkøb”, siger Søren.

Historiens vingesus

Selvom bygningen er ny, så har selskabet en lang historie i Aalborg. Alfa Laval er det gamle Aalborg Industries og har dermed tråde helt tilbage til 1919, hvor de første kedler blev produceret på Aalborg Værft.

Den lange historie i Aalborg følger stadigvæk virksomheden, og det er noget, man gerne vil værne om.

”På skibe er det et indgroet begreb, at Aalborg kedlen er et kvalitetsstempel. Der er en vis selvforståelse om, at vi er en god, gammel Aalborg-virksomhed. Det forsøger vi at passe på, og vi har en klar strategi om at være synlige og engagerede i Aalborg. For at gøre de nuværende medarbejdere stolte af at være her og skabe synlighed i forhold til potentielle nye medarbejdere, fortæller Søren”

Stor iværksættertrang og vilje til at lykkes

Søren Hjorth Krarup er ikke selv nordjyde, men taler stadigvæk meget rosende om Aalborg og landsdelen, da han mener, at der er en særlig stemning omkring det at drive virksomhed i Aalborg.

”Jeg driller nogen gange nordjyderne med, at Aalborg er en ø eller en lille storby i udkantsdanmark. Men det gør bare, at man har et stort opland og et enormt stort drive. Man har en enorm iværksættertrang og en vilje til at lykkes. I større byer flyder det mere sammen, og løsningen kan findes i en naboby. Den størrelse by og det område man har i Nordjylland skaber en anden dynamik”, siger Søren.

Det er medvirkende til, at han ser Aalborg Kommune som et sted, hvor der er mange muligheder. Hvor erhvervsdrivende med lokale eller globale ambitioner sammen er med til at skabe et godt erhvervsklima.


God og åben dialog

”Man er positivt indstillet på, at man skal have et erhvervsliv, have en videns ånd og være industriby. Jeg oplever en god dialog og en åbenhed, der findes nogle organisationer i kommunen, der varetager erhvervslivets interesser og sætter dem på agendaen hos embedsmænd og politikere. Når vi samarbejder med forvaltningerne, er det gennemsyret af, at man er en kommune, hvor erhvervslivet er højt på agendaen.”

 

De tre i'er giver gode vækstmuligheder

Søren mener, at der er tre ”i’er”, som man som kommune og erhvervsliv skal stå sammen om for, at man kan have et godt erhvervsliv. Infrastrukturen skal være god og bedre end andre erhvervsbyer. Aalborg skal også være international og skal vise, at vi er attraktive for hele verden, og som det sidste skal Aalborg være innovativ, særligt når det gælder uddannelse og iværksætteri.

”Hvis man kan forene de tre dele, så kan man være konkurrencedygtig i forhold til de andre vækstcentre i Nordeuropa, og man har en mulighed for at stå med en rigtig vinderby. I Aalborg gør man også mange af de ting rigtigt allerede, og Aalborg Kommune og BusinessAalborg gør meget for at skabe gode rammevilkår og have fokus på væksten”, siger Søren.


Bynær placering kan give udfordringer

Der er dog et punkt, hvor han mener, der kan opstå et problem i fremtiden for Alfa Laval og anden industri. Det er deres placering på havnen, hvor boligerne kommer tættere på industrivirksomhederne.

”Vi forstår godt, at det ikke er sikkert, at vi kan udvide med tung industri i de bynære havneområder. Men det er vigtigt, at vores testcenter stadigvæk kan teste beskidt motorolie af og rense det. Det vil kunne sætte en negativ spiral i gang for os, hvis der bliver sat begrænsninger på, hvad vi kan gøre. Vores bynære placering er vigtig for os for at kunne tiltrække nye, unge kandidater og for at have nem adgang for vores besøgende, så vi har ikke ambitioner om at ligge 10 km ud af fjorden.”

 

Fakta

Navn: Søren Hjorth Krarup, 48 år

Titel: Administrerende direktør i Alfa Laval Aalborg

Fritid: Sport generelt. Løb og cykling for at holde formen ved lige