Hos Kronen handler det om at bevare

“I slår bare på røret, hvis der bliver for travlt,” bemærker Flemming Vammen hurtigt, inden vi forlader det travle butikslokale fyldt med te, kaffe og søde sager.

En lidt sær og misforstået måde at referere til telefonen på, tænker jeg, da vi bevæger os ned i kælderen under Kronen, hvor en lille spiseplads og en del af lageret befinder sig. Men det viser sig at være meget bogstaveligt.

Er der brug for butiksejeren ved disken, kan personalet nemlig slå et par gange på vandrørene, der bevæger sig ned under Kronen. Det er en simpel erstatning for et samtaleanlæg, som passer glimrende ind i de gammeldags og autentiske rammer på Algade.

“Man kan aldrig lave en kopi af Kronen. Det er ikke muligt at finde de her lokaler andre steder. Originaliteten er bare herinde, og Kronen hører til her,” fortæller Flemming Vammen, da vi har sat os til rette.

Der er nemlig solgt kaffe, te og chokolade - som facaden lokker med - siden 1912 på adressen. I mere end 100 år har Kronen haft hjemme i lokalerne efter at være startet som et kafferisteri i Nørresundby i 1896.

Det faktum betyder alverden for Kronen i dag. Mens andre butiksejere skal være innovative og nytænkende, kæmper Flemming Vammen for at bevare forretningen, der er antik i sig selv.

 

En museumsoplevelse

På det lille kontor bag butiksdisken står det årtier gamle skrivebord, hvor butiksejeren typisk ordner de administrative opgaver. Lige til venstre - med få centimeters mellemrum til bordet - står en høj reol med sirlige rundinger.

Det er i samme stil som skrivebordet. Men den manglende patina afslører aldersforskellen. En gammeldags snedker har lavet reolen specielt til det lille kontor få meter fra indgangen til Kronen.

Det er et af de små - men vigtige - valg, som Flemming Vammen træffer for at bibeholde autenticiteten og stemningen.

“Det er fint for mig at lade andre om forandringer og vækst. Jeg vil hellere koncentrere mig om Kronen. Kunsten er få Kronen til at overleve i den originale tilstand. Måske skulle man en dag overgive sig til at få en webshop, men det bliver ikke så længe, at jeg føler, at jeg kan byde på noget andet og mere i min butik,” siger butiksindehaveren.

“Det er en museumsoplevelse. Duften fanger folk uden for butikken, og vil kunden finde den rette te, kan jeg lade dem dufte sig frem til den. Det kan jeg ikke på nettet,” tilføjer han.

 

Vil skabe tryghed

Kundernes oplevelse af Kronen har dermed også masser at gøre med den historie, der er bag forretningen. De mange år på samme adresse betyder, at flere generationer og tusindvis af aalborgensere har sat sit præg på lokalerne og ladet sig præge af de mange indtryk. Det sker fortsat den dag i dag.

“Vi ligger i Aalborg, fordi butikken har hjemme her. Kronen og Aalborg hører unægteligt sammen,” svarer Flemming Vammen til spørgsmålet om Aalborgs betydning for butikken.

“Aalborgensernes forhold til butikken betyder meget for mig. Vi har en kunde, der kan gå forbi og stikke to fingre i vejret uden for vinduet. Så ved vi, at han skal have to Columbia og henter dem om et kvarter. Der er ikke sagt ét ord. Andre kommer og beder om det sædvanlige, og nogen siger slet ikke noget, når de kommer ind. Så går jeg bare direkte over til kaffemøllen og laver et kvart kilo Java, som jeg plejer,” tilføjer han.

Evnen til at forstå kunden uden de store vendinger og instruktioner er lige så vigtig som samtalen.

“Det er vigtigt for mig, at mine medarbejdere gerne vil snakke med kunderne. Det er vigtigt, at de vil spørge ind til dem, der kommer med armen i gips. Kunderne skal også kunne genkende dem. De skal kende ansigtet og smilet. Der skal være noget bekendt og trygt i at komme her som kunde. Det gælder både butikken og personalet. Det er en tryghed, jeg vil gøre mit bedste for at skabe,” siger Flemming Vammen.

Strøgoplevelsen er vigtig

Forretningen med te, kaffe og chokolade på Algade har ikke kun været en del af Aalborg i mere end 100 år. To verdenskrige er også kommet og gået, mens Kronen har bidraget til stemningen på en af Aalborgs vigtigste handelsgader gennem tiden.

Den betydning for byen skal holdes ved lige, mener butiksindehaveren.

“Vi er nødt til at gøre vores gågader til noget særligt. Der skal være arrangementer og oplevelser, som passer ind i de hyggelige rammer. Der er julemarkedet, som er en fantastisk oplevelse. Men vi har jo pladsen til at lade folk optræde, få bands ind og have små borde stående. Der skal være liv herinde, så det ikke bare handler om at spadsere fra den ene ende til den anden,” siger Flemming Vammen.

Han peger på erhvervsforeningen Aalborg City som en vigtig medspiller i det ansvar, som Kronen blandt andre også har for at bevare strøgoplevelsen.

“Vi har en forpligtigelse til at få skabt noget liv og stemning herind, så vi bliver en anderledes oplevelse end storcentret med gratis p-pladser,” lyder det afsluttende fra ham.

Fakta

Navn: Flemming Vammen

Titel: Indehaver

Alder: 51 år

Fritid: Nyder at svømme og gå en lang tur med sin mor

Kæphest: At betjene kunderne med menneskelighed