Fra land til havs

I Østhavnen i Aalborg ligger Carsoe. En virksomhed, som udvikler, producerer og installerer procesudstyr i stål til fiskeindustrien, som kan bruges ude på skibene til blandt andet fangst og sortering af seafood. På trods af at virksomheden har kontorer i Norge, USA, Canada og Østasien, holder de fast i at have hovedkontor og primær fremstilling i Aalborg. Her udvikler, producerer og tester de alt det specialiserede udstyr, som med tiden skal ud at bruges på skibene.

Virksomheden blev stiftet i 1976, og hed oprindeligt Aaby Stål, men den har ligget i Aalborg og heddet Carsoe siden 1990. Virksomheden har omkring 300 ansatte med et hav af forskellige baggrunde. For at bygge det specialiserede procesudstyr kræver det blandt andet smede, elektrikere, ingeniører og alt ind i mellem.

Hugo Dissing har været direktør for Carsoe i knap fire år og har solid erfaring med procesudstyr til fødevareindustrien.

 

Dedikerede medarbejdere er vejen frem

”Som virksomhed vil vi gerne gøre vores for at sikre, at endnu flere unge tager en erhvervsuddannelse. Vi kommer til at mangle den type arbejdskraft, såsom smede, elektrikere og lignende. Vi skal vise de unge, at det er en spændende grunduddannelse at få, som man kan bygge rigtig meget ovenpå,” forklarer Hugo Dissing.

I en tid, hvor der er mangel på fx smede og elektrikere, prøver Carsoe derfor at gøre det attraktivt for flere unge at vælge en erhvervsuddannelse.

”Vi har et samarbejde med Aalborg Kommune, som hedder Din Fremtid. Her inviterer vi hele folkeskoleklasser herud til en hel dag herude, hvor de får mulighed for at snuse til det arbejde, vi laver. De får for eksempel lov til at samle ting, smede, aflæse el-diagrammer, og så får de en lille mini-transportør med hjem.”

For Carsoe er det en konkret og visuel måde at vise unge mennesker, hvad de kan med en erhvervsfaglig uddannelse.

”Medarbejderen er nøglen til, at vi lykkes. Vi er nødt til at investere i at uddanne vores medarbejdere, så de får den fornødne erfaring. Ellers kan vi ikke lykkes som virksomhed, så medarbejderne er den vigtigste ressource.”

At tage ansvar og stå sammen

Hos Carsoe i Aalborg er der ansat omkring 200 medarbejdere, men det er langt fra alle, som er færdiguddannede.

”Omkring 20 af vores ansatte er enten lærlinge, elever eller har studiejob her. For os er det en måde at investere i fremtidens arbejdskraft og vise, hvad man kan med en erhvervsfaglig uddannelse og give dem den erhvervsfaglige erfaring. Derfor har vi også et tæt samarbejde med Teknisk Skole, UCN, MARTEC og Aalborg Universitet.”

For netop de mange uddannelsesinstitutioner er en af de helt store fordele ved at have base i Aalborg og Nordjylland generelt.

”Vi intensiverer hele tiden det samarbejde med uddannelsesinstitutionerne og udvikler på det, så de unge også får noget ud af at komme herud. For os er det en måde at tage ansvar for uddannelse af de unge. Og mange af dem har også lyst til at komme herud og arbejde, når de er færdiguddannede.”

Nordjysk beskedenhed

Selv om Carsoe har hele verden som sin legeplads, fastholder de hovedkontoret i Aalborg. Og det er der flere grunde til.

”Der er unægtelig en god infrastruktur i Nordjylland, hvor eksempelvis Aalborg Lufthavn spiller en afgørende rolle. Men den gode infrastruktur betyder også, at vi kan rekruttere fra hele Nordjylland og Midtjylland. Desuden er vi også tæt på havnene og skibsværfterne i resten af Nordjylland.”

”Vi har en stærk tradition i Nordjylland og Aalborg for at lave udstyr til fødevareindustrien. Derfor har vi mange partnervirksomheder, som vi samarbejder med heroppe, selv om vi har niche indenfor procesudstyr til fødevareproduktionen. Med tiden har vi fået et fødevaremæssigt Silicon Valley i Aalborg. Det er et enormt stærkt afsæt at have.”

Ifølge Hugo Dissing er det stærke fundament i Nordjylland noget, der bliver lagt mærke til i resten af verden. Der ligger flere årtiers erfaring i netop produktion af procesudstyr til fødevareindustrien, og der er desuden et solidt uddannelsesmiljø heroppe med blandt andet Europas bedste ingeniøruddannelse på Aalborg Universitet.

”Jeg tror ofte, man undervurderer, hvor dygtige og anerkendte, vi faktisk er her i Aalborg og Nordjylland ude i verden for det arbejde, vi blandt andet laver i forhold til fødevareindustrien. Men jeg oplever ikke, at det er noget, man siger højt heroppe. Måske vi gør som virksomhed, men man kunne sagtens gøre mere som kommune og region for at tale meget mere om, hvor dygtige vi faktisk er heroppe, så kan tiltrække både virksomheder og arbejdskraft i endnu højere grad.”

En stor by – ikke en storby

Målt på indbyggertal er Aalborg Kommune landets tredje største med lige omkring 220.000 indbyggere, men alligevel oplever Hugo Dissing den ikke som en storby – og det er absolut ment positivt på mange måder.

”Carsoe ligger det helt rigtige sted i forhold til det, vi laver. Aalborg er en relativt stor by set med danske øjne, men vi forsøger ikke at gøre den til mere, end den er. Det betyder, at der er et nærvær heroppe, og der er et godt samarbejde på tværs af industrier, og vi er tætte med hinanden. Der er en fortrolighed med hinanden heroppe, som gør det let at sparre med hinanden på tværs af virksomheder heroppe. Mange af virksomhederne er meget lokalt forankret.”

”Vores medarbejdere tager ejerskab. Man skal være engageret i sit arbejde for at kunne udføre det specialiserede arbejde, som vi står for. Vores værdier er netop, at vi står sammen, vi tager ansvar, og vi gør det færdigt – og vi gør det først og fremmest som et hold. Vi kan ikke lave det, vi gør, hvis ikke vores medarbejdere står op for de værdier.”

For værdierne i Carsoe er noget, som bliver skabt af de medarbejdere, som hver dag arbejder på at efterleve.

”I Aalborg skal vi som virksomheder stå sammen om at sætte fokus på de erhvervsfaglige uddannelser. Vi skal tale sammen om det, når vi mødes, hvordan vi bedst muligt kan understøtte det, så alle tager ansvar for fremtidens arbejdskraft. Vi er ingenting uden dygtige medarbejdere.”

Fakta

Navn: Hugo Dissing, 50 år
Titel: CEO ved Carsoe Group

Fritid: Cykling

Kæphest: Tag stilling og tag ansvar