Aalborg byder teknologien indenfor

Lasse Thomsen er stifter af og direktør for LT Automation. Den Aalborg-baserede automatiseringsvirksomhed har særligt specialiseret sig inden for sundhed og velvære gennem de seneste år.

Det skyldes især mulighederne for netop den branche i Aalborg.

- Jeg tror ikke, at det her samarbejde mellem det offentlige og private havde fungeret lige godt alle steder. I Aalborg har vi set, at det kan lade sig gøre

- Hele økosystemet omkring sundhedssektoren i Nordjylland gør, at vi kan komme ind og løse nogle problemer. Det er ret unikt i forhold til andre steder i verden, og det gør, at virksomhederne kan ansætte til formålet, siger direktøren.

Mens robotteknologi og automatisering generelt bliver en større og større branche i Danmark, har LT Automation altså fundet sig til rette inden for sundhedssektoren. Det fokus udsprang særligt af placeringen i Aalborg og forholdet til det lokale universitetshospital.

Blodprøver blev indgangen

Lasse Thomsens kone er sygeplejerske, og dermed havde han i forvejen et indblik i sundhedsvæsenet. Men han blev alligevel overrasket over, at automatisering ikke var en større del af hverdagen.

- Jeg gik jo og troede, at et hospital var automatiseret. Men det viser sig, at det ikke er sådan. Der er mange muligheder, og der har vi en stor fordel. Når vi laver noget til eksempelvis medicinalvirksomheder, presser de os til at udvikle ny teknokologi, som vi kan bruge inden for sundhedssektoren, fortæller Lasse Thomsen.

Det første samarbejde mellem LT Automation og et hospital opstod i 2014. Fra Region Nordjyllands Idéklinikken kom en tanke om at systematisere og spore blodprøver i højere grad.

- Der tages 21 millioner blodprøver om året i Danmark, og tre procent af dem bliver væk eller har fejl. Der er nogle problemer med dem. Det lød helt vildt for mig. Bestiller du sko på nettet, får du jo fire eller fem sms’er om, hvor de er. Der er fuld sporbarhed. Men er du i tvivl om, at du er syg og får taget en blodprøve, er der ikke sporbarhed.

Det er der så i dag. LT Automation fandt en løsning, som de sidenhen vandt DIRA Automatiseringsprisen for sammen med Aalborg Universitetshospital.

Miljø er afgørende

Lige præcis Idéklinikken under Region Nordjylland er en vigtig indgang for automatiseringsvirksomheden i det nordjyske. Det er med til at gøre LT Automations placering i Aalborg central for rollen inden for MedTech-branchen.

- Vi kan jo lave robotter og opfindelser. Men vi kender ikke problemerne. Så det er vigtigt, at nogen kommer med dem. Vi kan udvikle stort set alt, men det er mest af alt vigtigt at kende til den udfordring, som de står med ude i virkeligheden, siger Lasse Thomsen.

- Derfor kunne vi ikke gøre det uden Idéklinikken.
Det skaber også et lokalt miljø for andre virksomheder, der opererer i samme fagområde. Det er ligeledes en vigtig del af det aalborgensiske miljø for Lasse Thomsen, der kan udveksle erfaringer med ligesindede.

- Det er en stor del af det. Vi har været med i miljøet lige fra starten, og vi kender hinanden. Jeg kan gribe telefonen og ringe til en med den rette viden, fordi jeg kender dem alle sammen. Vi har også et CEO-netværk, hvor der kun er direktører inden for den her sektor. Der drøfter vi ikke bare kapital, men det kan også være ansættelser, afskedigelser eller frokostordninger. Miljøet er rigtig godt på det område, siger han.

Lytter til erhvervslivet

Når det kommer til ansættelser, er der en vigtig faktor i det lokale. Aalborg Universitet er nemlig en stor medspiller på det område for LT Automation, der ligeledes ser som en vigtighed at være placeret tæt på universitetet.

- Vi flyttede jo fra Hjallerup, hvor vi startede virksomheden. Det er en fin by, men Aalborg kan noget andet. Vi er tæt på det nye hospital, som vi laver tilbud til, og vi er tæt på universitetet. Der er kommet en ny uddannelse inden for robotteknologi, og det er genialt. De lytter til erhvervslivet og laver nye uddannelser inden for det, som rører sig.

- Det er nogen, som vi plejer at ansætte med det samme, de kommer ud fra skolen, siger han.

Inden for automatisering konkurrerer Aalborg især med Odense. Det gør en lokal uddannelse inden for området vigtig for rekrutteringen.

- Omkring 200 virksomheder er sprunget ud af Odenses robotmiljø. Men vi har jo en fordel, når nogen i forvejen bor i Aalborg og er uddannet her. Omvendt kan det være svært at trække gode folk den anden vej. Derfor skal vi være gode til at uddanne i de rigtige retninger, ligesom det er vigtigt at have adgang til projektledere og konstruktører. De hænger ikke på træerne, lyder det fra Lasse Thomsen.

Fakta

Navn: Lasse Thomsen

Titel: Ejer og stifter

Alder: 49 år

Kæphest: Netværk. Går man ind til det med et åbent hjerte og hjælper andre, kommer der noget tilbage.

Fritid: Går hver aften en tur.